Selecteer een pagina

In 1979 hielden ze op de Universiteit van Harvard een studie onder een groep MBA studenten. De vraag die ze stelden was simpel: ‘heb je concrete doelen voor de toekomst opgeschreven en heb je plannen waarmee je deze doelen wilt bereiken?’

Wat bleek? Maar liefst 84% had helemaal geen specifieke doelen. 13% had wel doelen maar had deze niet opgeschreven. En slechts 3% had specifieke doelen en had deze ook opgeschreven.

In 1989 deden ze onder dezelfde groep mensen een onderzoek en de resultaten waren schokkend. De 13% met specifieke doelen verdiende ongeveer twee keer zoveel dan de 84% zonder doelen. De 3% met specifiek opgeschreven doelen en de daarbij behorende plannen verdiende maar liefstgemiddeld tien keer zoveel als de overige 97%.

Nu zijn verdiensten slechts een manier om deze meetbare resultaten met elkaar te kunnen vergelijken maar de gestelde doelen gaan niet alleen over geld.Goals2

Tot zo’n 5 jaar geleden stelde ik zelf nooit doelen. Althans, niet concreet en ik schreef ze al helemaal niet op. Ik wist er simpelweg niets vanaf.

Totdat ik tijdens een Tony Robbins seminar meedeed aan een sessie goalsetting. Tijdens deze sessie werd stap voor stap uitgelegd hoe je doelen stelt. Het proces leek onvoorstelbaar simpel. Er werd vooral benadrukt dat je jezelf niet af moet vragen hoe je deze doelen gaat halen. Zodra je dat doet neemt je rationele deel van je hersens het gehele creatieve proces over en werkt het niet. Dit lijkt vooral te worden veroorzaakt door de kritische kant van onze geest die snel de neiging heeft met vragen te komen als “en hoe denk je dat dan ooit te gaan bereiken”? Dit soort vragen kan er dan voor zorgen dat je binnen een paar seconden de droom loslaat en dat je vast komt te zitten in het proces. Ik besloot er volledig voor te gaan wat niet lastig is als 8000 anderen enthousiast met je meedoen.

Wat er de dagen, weken en maanden erna gebeurde was werkelijk verbijsterend. Zowel kleine als grote doelen begonnen (soms op wonderbaarlijke wijze) uit te komen. Dat jaar waarin ik mijn doelen op papier zette, kwam meer dan de helft van mijn gestelde doelen voor dat jaar uit!!! De jaren erna nam dat percentage alleen maar toe. En inderdaad; niet alles komt uit. En dat hoeft ook niet.

Sindsdien gebruik ik iedere gelegenheid mensen te informeren over de kracht van het stellen van doelen.

Zo deden we paar jaar terug een mini workshop goalsetting tijdens onze laatste docentenmeeting. Na afloop kwam een van onze docenten naar me toe. Ze vertelde me hoe ze tijdens een eerdere sessie had opgeschreven dat ze zelf les wilde geven (in plaats van te assisteren) en dat ze haar ideale assistent zou vinden. Ze had de organisatie niets van deze doelen verteld. Tot haar eigen verbazing gaf ze binnen dat jaar haar eigen dansles en had ze haar eigen ideale assistent gevonden.

Hoe het komt dat veel van deze, blijkbaar onmogelijke, doelen blijven uitkomen is een raadsel. Volgens velen communiceer je je doelen rechtstreeks aan de kosmos en zorgt deze ervoor dat alles in gang wordt gezet om jou deze doelen te bezorgen. Volgens anderen is het een kwestie van focus. Als jij van plan bent een rode Mini te kopen dan zie je plotseling overal die rode Mini terwijl je die daarvoor nooit zag.

En weet je, misschien maakt het niet zozeer uit HOE het werkt, ALS het maar werkt. Daarnaast is het gehele proces van het stellen van doelen een van mijn leukste persoonlijke hoogtepunten van het jaar.

Download hieronder de tien Goalsetting Stappen om 2018 je beste jaar tot nu toe te maken!

 

Wil je ook anderen helpen om 2018 hun beste jaar tot nu toe te maken, deel deze blog dan met je kennissen, vrienden en familie. 

 

 

Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan op Facebook en andere Social media.

 

X