In 1979 hielden ze op de Universiteit van Harvard een studie onder een groep MBA studenten. De vraag die ze stelden was simpel: ‘heb je concrete doelen voor de toekomst opgeschreven en heb je plannen waarmee je deze doelen wilt bereiken?’
Wat bleek? Maar liefst 84% had helemaal geen specifieke doelen. 13% had wel doelen maar had deze niet opgeschreven. En slechts 3% had specifieke doelen en had deze ook opgeschreven.
In 1989 deden ze onder dezelfde groep mensen een onderzoek en de resultaten waren schokkend. De 13% met specifieke doelen verdiende ongeveer twee keer zoveel dan de 84% zonder doelen. De 3% met specifiek opgeschreven doelen en de daarbij behorende plannen verdiende gemiddeld tien keer zoveel dan de overige 97%.
Nu waren de verdiensten slechts een manier om deze meetbare resultaten met elkaar te kunnen vergelijken maar deze gestelde doelen gingen niet alleen over geld.
Tot zo’n 5 jaar geleden stelde ik zelf nooit doelen. Althans, niet concreet en ik schreef ze al helemaal niet op. Ik wist er simpelweg niets vanaf. Totdat ik deelnam aan een sessie goalsetting. Tijdens deze sessie werd stap voor stap uitgelegd hoe je doelen stelt. Het meest bijzondere was dat er vooral werd benadrukt dat je jezelf niet af moest vragen hoe je deze doelen zou gaan halen.
Dit laatste maakt een groot verschil. Zodra je namelijk een groot doel voor jezelf stelt heeft je geest soms de neiging te gaan tegensputteren met vragen als: ‘uuuuh en hoe denk je dat dan ooit te gaan bereiken’? Dit zorgt er vaak voor dat mensen binnen een paar seconde een droom loslaten en weer verder gaan met hun leven.
Aanvankelijk was ik sceptisch maar ik besloot mee te doen met de oefening en er volledig voor te gaan. Wat er de dagen, weken en maanden erna gebeurde was werkelijk verbijsterend. Zowel kleine als grote doelen begonnen (soms op wonderbaarlijke wijze) uit te komen. Dat jaar waarin ik mijn doelen op papier zette, kwam meer dan de helft van mijn gestelde doelen voor dat jaar uit!!!
En inderdaad; niet alles kwam uit. Maar geloof me, er zaten doelen bij die ik werkelijk nooit voor mogelijk had gehouden.
Sindsdien gebruik ik iedere gelegenheid mensen te informeren over de kracht van het stellen van doelen. Zo deden we een mini workshop goalsetting tijdens onze laatste docentenmeeting. Na afloop kwam een van onze docenten naar me toe. Ze vertelde me hoe ze tijdens een eerdere sessie had opgeschreven dat ze zelf les wilde geven (in plaats van te assisteren) en dat ze haar ideale assistent zou vinden. Ze had de organisatie niets van deze doelen verteld. Tot haar eigen verbazing had ze binnen dat jaar haar eigen les en haar eigen ideale assistent.
Hoe het komt dat veel van deze, blijkbaar onmogelijke, doelen blijven uitkomen is een raadsel. Volgens velen communiceer je je doelen rechtstreeks aan de kosmos en zorgt deze ervoor dat alles in gang wordt gezet om jou deze doelen te bezorgen. Volgens mij is het een kwestie van focus. Als jij van plan bent een rode Mini te kopen dan zie je plotseling overal die rode Mini terwijl je die daarvoor nooit zag. En weet je, het maakt niet uit hoe het werkt, het feit is dat het werkt en dat doelen stellen een van de leukste dingen is om te doen.
Hieronder deel ik de 10 stappen van de sessie goalsetting zoals ik hem 5 jaar geleden heb geleerd. Ik hoop dat je deze kans niet laat gaan en dat 2015 je beste jaar tot nu toe wordt. Lees eerst alle stappen door voordat je begint.
Stap 1: Zorg dat je alleen bent of met een groep gelijkgestemden die met je mee doet en zoek een ruimte waarbij je de vrijheid hebt om te bewegen en waar je kan schrijven.
Misschien wil je ervoor zorgen dat je buren je niet zien door de gordijnen dicht te doen. Als je stap 5 leest begrijp je waarom.
Stap 2: Pak pen en papier en zorg dat je muziek bij de hand hebt.
Zoek 2 nummers uit. Een rustig achtergrond muziekje en een “uit je dak” nummer. Gebruik geen meditatiemuziek waarbij je in slaap kan vallen maar zorg ervoor dat je alert blijft tijdens het proces.
Stap 3. Laat je creativiteit de vrij loop.
Besluit voor jezelf er helemaal voor te gaan. Je hebt niets te verliezen en alles te winnen.
Stap 4. Breng jezelf in een peak state.
Wat is een peak state? Dit is een staat van alertheid en enthousiasme. Zet het “uit je dak” nummer zo hard als je kan zonder de buren of de politie aan de deur te krijgen (of zet een koptelefoon op) en spring gedurende een minuut op en neer met je handen in de lucht. Dans, doe gek en zet een grote glimlach op je gezicht. Ga gedurende deze minuut voluit uit je dak. Stop de muziek na een minuut en zet het achtergrond muziekje op (optioneel).
Stap 5. Pak nu je pen en papier en schrijf gedurende 3 minuten zo snel als je kan
alles maar dan ook alles op wat er in je opkomt aan mogelijke doelen die je voor jezelf wilt stellen. Dit kunnen doelen zijn op het gebied van relaties, vriendschappen, familie, werk, voeding, sport, beweging, geld, wonen etc. Schrijf alles onder elkaar of door elkaar heen. Het maakt niet uit.
Heb je aan 3 minuten niet genoeg? Geef jezelf dan steeds opnieuw een minuut extra en schrijf zo snel mogelijk door. Blijf gedurende het schrijven helder, enthousiast en alert.
Stap 6. Bepaal per doel wanneer je dit gestelde doel wilt bereiken.
Schrijf nu achter elk doel wanneer je dit doel wilt hebben bereikt. Maak een keuze uit 1, 3, 5 of 10 jaar. Schrijf dat getal op dat het eerste in je opkomt en denk er niet te lang over na.
Stap 7. Deel nu de eerder beschreven doelen in op tijdsduur.
Schrijf nu op een apart vel papier alle doelen bij elkaar welke je binnen het eerste jaar wilt bereiken. Dit doe je ook voor de doelen die je binnen drie wilt bereiken, binnen 5 jaar en binnen 10 jaar.
Stap 8. Maak een opsplitsing tussen persoonlijke en zakelijke doelen.
Dit is optioneel. Om je doelen nog duidelijker te krijgen kan het handig zijn een opsplitsing te maken tussen persoonlijke en zakelijke doelen.
Stap 9. Beleef het alsof het al zo is.
Lees regelmatig je doelen door en beleef het alsof het al zo is. Stel jezelf levendig het gevoel voor alsof je deze doelen al hebt gehaald. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe sterker je dit gevoel kan oproepen, hoe sneller deze doelen zich in jouw leven zullen manifesteren.
Stap 10. Stel een plan op en neem actie.
Om je doelen te bereiken moet je natuurlijk wel iets doen. Je kan bv nog zolang naar een foto van een rode Mini kijken, als je geen geld spaart, je geen proefritten aanvraagt en jezelf niet informeert, gebeurt er natuurlijk niets. Ook al heb je nog geen flauw idee hoe je deze Mini gaat kopen, onderneem actie! Deze acties zorgen ervoor dat je doel steeds dichterbij komt.
Extra tips:
- Maak er geen probleem van als je doel niet uitkomt binnen de door jou gestelde termijn. Zoals gezegd heb je niets te verliezen en alles te winnen. Durf je doelen dan ook onderweg bij te stellen en aan te passen.
- Meten is weten. De meeste mensen doen maar wat en hebben geen flauw idee wat ze willen bereiken of waar ze over 5 jaar willen staan in hun leven. Door doelen te stellen wordt dit meetbaar. Je zal zien dat het een enorme kick geeft om steeds meer gestelde doelen uit te zien komen.
Wist je dat je anderen enorm kan inspireren met jouw doelen? Daarom vraag ik je, vooral voor jezelf en ook om anderen te helpen, jouw 3 voornaamste doelen (mag ook meer of minder zijn) voor 2015 hieronder met anderen te delen. Dit mogen zowel persoonlijke als zakelijke doelen zijn op elk gebied.
WAT ZIJN JOUW 3 VOORNAAMSTE DOELEN VOOR HET KOMENDE JAAR?
Vind je dit artikel de moeite waard? Deel het dan op Facebook en andere Social media.
Trackbacks/Pingbacks