In voorbereiding op de viering van ons 20 jarig bestaan (8 oktober in Rijswijk) ben ik de laatste weken veel oude video’s aan het bekijken. Wat is de tijd snel gegaan.
Het is 1996 als ik besluit om zelf danslessen te gaan geven, en nu 20 jaar later lijkt het als de dag van de gisteren dat we daar, in dat kleine keldertje in Den Haag, met onze eerste twee cursisten de aftrap gaven voor een glansrijke carrière in de danswereld van de Salsa.
Het is het jaar 2000 waarin we een geheel nieuw concept lanceren in de Salsawereld: De Salsaventura showparty! Shows tijdens feesten! En omdat er op dat moment nog nauwelijks shows te boeken zijn besluiten we met een aantal fanatieke cursisten zelf een show te maken. Het concept slaat aan en de showparty is geboren.
Nu, 16 jaar later, worden er nog altijd shows gegeven op feesten. De één vind het geweldig, de ander danst liever door in de andere zaal. Toch is het showdansen een ambitie voor veel dansliefhebbers. Het is namelijk een geweldige manier om veel met je passie/hobby bezig te zijn, om je dansen te verbeteren, om je passie met het publiek te delen en misschien ook wel om jezelf te kunnen meten met anderen (meten = weten).
In al die jaren heb ik heel veel goede shows voorbij zien komen. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat ook heel veel slechte shows voorbij heb zien komen.
Maar wat maakt nu een goede show? Wat zijn de doorslaggevende factoren die ervoor zorgen dat een show goed wordt ontvangen?
Speciaal voor alle liefhebbers van shows, voor iedereen met de ambitie om te leren showdansen en voor alle showdansers deel ik deze week de 8 Succesfactoren van een Goede Show:
- Techniek
De beste shows worden gedanst door de beste dansers! Waar of niet waar?
Het antwoord is… niet helemaal waar!
Natuurlijk moet je een hele goede danser zijn om een goede show te kunnen geven maar… dat is niet het enige.
Soms kan de choreografie, de interpretatie van de muziek en de vertaling naar de dans belangrijker zijn dan de techniek.
Een prachtig voorbeeld is de show van Salsa Dance Squad. Naast een goede danstechniek was het vooral de muzikale interpretatie die deze show wereldwijd erg populair maakte.
2. Speel in op de wensen van het publiek
Natuurlijk moet je enthousiast zijn over je eigen verhaal maar als niemand naar je verhaal wilt luisteren of kijken kan je jezelf afvragen of je het wel moet doen. Het is dan ook belangrijk tijdig te checken of je inspeelt op de wensen van het publiek. Een van de manieren om dit te testen is om je idee met een aantal vertrouwelingen te delen en om te zien hoe zij reageren. Let op: je hoeft op dit moment nog geen show af te hebben. Soms is het idee of concept al genoeg om een goed beeld te kunnen schetsen.
3. Muziek
Na al die jaren van shows bekijken en analyseren heb ik 1 tip voor je: het nummer waarop je danst bepaalt niet alles. Waar het vooral om gaat is wat je ermee doet! Een goede show zet een handtekening onder het nummer waardoor het nummer dat je kiest voor altijd geassocieerd zal worden met de show die je erop danst.
4. Verrassing
Als je mensen weet te verrassen met je show of met een element in de show dan is de kans op succes erg groot. Mensen worden nu eenmaal graag verrast als ze naar een show kijken.
5. Doe wat je beheerst
Net als bij regel 2: je danst de show voor het publiek en niet voor jezelf. Zorg dus dat je de show danst op het niveau dat je beheerst.
6. Kleding en schoenen
Zorg ervoor dat de showkleding en schoenen waarin je gaat dansen ruim voor de première af zijn. Dit zodat je met showkleding en bijpassende schoenen kan trainen. Dit voorkomt onaangename verrassingen zoals losschietende knoopjes, bandjes, scherpe riemen, losschietende veters enz. tijdens het optreden.
7. Zaal en vloer
Bereid je zo goed mogelijk voor. Welke richting dans je op, hoe is het met het licht gesteld? Staan er mensen achter je of juist niet? Hoe groot is kans op desoriëntatie? Dans je op een houten vloer? Of is de vloer van beton of marmoleum? Allemaal factoren waar je rekening mee wilt houden als je gaat optreden. Zorg voor middeltjes om je schoenen gladder of juist stroever te maken voor aanvang van het optreden.
8. Uitstraling
Werk aan je uitstraling tijdens je trainingen. Iedere keer dat je een show oefent, werk meteen aan je uitstraling en stel dit niet uit tot later.
Een prachtig voorbeeld van uitstraling is Frankie Martinez tijdens zijn show ‘coming to the party’.
We starten in september met een geheel nieuwe 10 Week Challenge: 10 weken lang werken aan een optreden voor een uitzinnig publiek!
Heb je interesse? Klik dan HIER. Je ontvangt vervolgens een vragenlijst om te zien of je binnen het profiel past.
VRAAG
KIJK JIJ LIEVER NAAR DE SHOW OF DANS JE LIEVER DOOR IN DE ANDERE ZAAL? OF… HANGT DIT VAN HET SHOWBLOK AF?
Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op facebook en andere social media waarvoor dank.
ik zou ook een punt 9 toevoegen:
Lengte: waarom dansen op compleet nummer
Geef een paar centen uit aan een goede dj en laat een mix maken van maximaal 3 minuten
De reden dan hou je de aandacht van het publiek vast
Bij 4 de verrassing: de eerste 30 seconden moet knallen dan heb je alle aandacht en hou je die
Doe je dat niet dan verlies je tijdens de show steeds meer kijkers; die kijken bv rond of op hun telefoon etc