Vorige week waren we met een groep van maar liefst 18 deelnemers op Ibiza voor onze jaarlijkse Salsa Docentenopleiding. Het was, zowel voor de deelnemers als voor ons trainers, weer een geweldige ervaring. Het is vooral bijzonder om te merken hoe verslavend dit proces van leren is. Want hoewel stand, zee en zon binnen een paar meter afstand ligt, kiezen deze deelnemers ervoor om maar liefst 6 uur per dag (ok, we hebben 2 uur lunchpauze ;-)) zichzelf aan een wervelwind van informatie en training te onderwerpen. Sommigen waren zelfs op hun enige vrije dag nog aan het trainen!
Nu duurt het nog een jaartje voordat we terugkeren naar Ibiza maar deze zomer kan je jezelf dicht bij huis klaarstomen als Salsa of Kizomba Docent!
Maar voordat ik naar de blog van deze week ga even een diepe buiging en een groot digitaal applaus voor alle deelnemers!
In een van de vorige blogs sprak ik over het absolute topelement voor een goede dansles: De Stem. Van alle elementen die je als docent wilt leren toepassen is het spelen met je stem misschien wel de allerbelangrijkste. Het is dodelijk saai als je de stem niet goed leert toepassen en het is dodelijk effectief als je dat wel doet.
Maar is het gebruik van je stem dan voldoende om een goede dansles te geven? Het antwoord is nee! Hoewel je, zoals gezegd, met je stem ontzettend veel bereikt is het voor het geven van een goede dansles meer nodig, veel meer. En helaas wordt dit nog weleens onderschat. Dat is ook de reden dat ik ook weleens ‘The Art of Teaching’ noem.
Tijdens onze docentenopleiding lopen we je stap voor stap door alle elementen die ervoor zorgen dat een dansles een complete ervaring wordt voor de deelnemers. Een ervaring waar mensen voor terug komen. Deze week is het tijd voor een volgende tool! Een tool die bepaald dat je uitleg een bepaalde structuur krijgt! Ik heb hier over de Circle of Instruction!
De Circle of Instruction zorgt ervoor dat je structuur brengt in je uitleg. Let op, ik heb het hier niet over structuur brengen in een les! Maar over structuur brengen in je uitleg. We noemen dit: Circle of Instruction! Het is een term die ooit werd bedacht door een van mijn collega’s. Die ontdekte namelijk dat ik tijdens mijn lessen een vast patroon van herhalingen toepas waardoor de les niet alleen soepel verloopt, het is ook nog eens door iedereen te volgen.
Tijdens de Gratis Kizomba Docententraining van 11 juni (ook voor de Salsa Docentenopleiding ben je welkom) leg ik je stap voor stap uit hoe de Circle of Instruction werkt.
Circle of Instruction
Stap 1. Bepaal vooraf de Pittfall
Een Pittfall is een valkuil, een probleem moment waar de deelnemer tegenaan loopt. Deze Pittfall wordt meestal veroorzaakt door een verandering. Die verandering kan van alles zijn. Misschien moet er een lastige handwissel worden gemaakt of misschien moet plotseling de rechtervoet achter de linkervoet worden geplaatst (in plaats van ernaast). Alles wat er maar voor kan zorgen dat een deelnemer een probleem tegenkomt noemen we een Pittfall.
Stap 2. Geef het voorbeeld van hetgeen je gaat doen
Hierbij geef je het gehele voorbeeld. Op deze manier weet de deelnemer wat hem/haar te wachten staat.
Stap 3. Doe het nu samen met de groep tot de eerste Pittfall
En nu komt het! Het enige wat je nu hoeft te doen is de heilige woorden uit te spreken: ‘Dit doen we nog een keer‘.
In de hierboven geplaatste video (binnenkort op salsaventura.tv) zal je merken hoe we, zonder dat we daar nadruk op leggen, Vanessa en ik, de Circle of Instruction toepassen. Als je onderstaande vraag beantwoord maak je kans op een gratis jaarabonnement twv € 228,- voor Salsaventura.tv.
Stap 4. Geef Tips
Gebruik nu het moment van de Pittfall (het moment waarop je bent gestopt) om de obstakels door te nemen waar ze tegenaan kunnen lopen en geef tips hoe ze deze kunnen overwinnen. Meestal wil je vooral benadrukken wat ze WEL moeten doen en niet wat ze niet moet doen. Bedenk dat iedere optie die je geeft hoe iets niet te doen een nieuwe mogelijkheid creëert om het fout te doen.
Tip:
Veel docenten hebben moeite om vooraf te bepalen waar een Pittfall zit. Bedenk dat je dit tijdens de les zal dankzij je ‘Quick Scan’. Door goed naar de groep te kijken, terwijl je de oefening doorloopt, zal je snel ontdekken waar de problemen zitten. Je hoeft dan alleen die obstakels te behandelen die fout gaan. Iets wat al goed gaat hoef je niet uit te leggen.
Stap 5. Herhaal nu de beweging 3x en ga steeds iets sneller.
Soms is het noodzakelijk een beweging vaker dan 3x te herhalen maar ook dat ontdek je door goed naar je groep te blijven kijken.
Stap 6. Ga nu verder tot de volgende Pittfall en herhaal dit proces.
Stap 7. Plak deel 1 en deel 2 aan elkaar en herhaal ook dit weer 3x.
Tips:
Het is belangrijk tijdens het doornemen van de Pittfalls (meestal na 3x) te wisselen van partner. Dit om er zeker van te zijn dat het probleem niet alleen bij deze ene partner is opgelost maar dat het bij iedere partner werkt.
Als je in de cirkel staat met de mensen om je heen is het belangrijk (meestal na 3x) te wisselen van richting zodat een ieder het van twee kanten kan zien.
BEANTWOORD ONDERSTAANDE VRAAG EN MAAK KANS OP EEN GRATIS JAARABONNEMENT VOOR SALSAVENTURA.TV TWV € 228,-!!!
Vraag: wat is volgens Salsaventura belangrijker tijdens een dansles: de Inhoud of de Gezelligheid?
WIL JIJ WETEN OF HET GEVEN VAN SALSA OF KIZOMBA DANSLESSEN IETS VOOR JOU IS?
Op zaterdag 11 juni geven we in Snowworld een 3 uur durende Gratis Kizomba / Salsa Docententraining van 11 juni. Meld je nu aan.
Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere social media.