Mijn eerste bezoek aan een dansfestival zal ik nooit vergeten. Het was in Canada, Toronto. Ik kan het mij nog herinneren als de dag van gister. Als in een goede Marvel Comic waren alle superhelden aanwezig. Nelson Flores, Edie the Salsafreak, Super Mario, Mario B. en heel veel anderen. Het was de tijd dat Youtube nog moest worden uitgevonden en een mobiele telefoon ongeveer twee kilogram woog.
Ik bezocht dat festival vooral om te gaan dansen maar het niveau van de dansers was zo hoog dat mijn database volledig ‘down’ ging. De indrukken waren gewoonweg te groot om ook maar een voet op de dansvloer te wagen. De eerste twee avonden heb ik alleen maar waargenomen door de lens van mijn camera. Ik wilde geen moment missen van dat spektakel. Het waren trouwens deze opnamen die er jaren later voor zorgde dat ik het 6 Turn Pattern System kon ontwikkelen.
Tot ik besefte dat al die geweldige dansers waarschijnlijk niet zo geweldig waren geworden door naar andere dansers te kijken maar vooral door te doen, doen, doen en nog eens doen. In die zin is dansen net als zwemmen. Wil je het leren? Dan moet je het water in. En dus liet ik de camera voor wat het was en waagde ik het zonder bandje het diepe in te springen.
Ik moet zeggen dat er inmiddels veel veranderd is, en ten goede. De huidige sfeer op een festival is een stuk minder fanatiek dan ‘in the old days’ en dat is volgens mij een positieve ontwikkeling. Als je 10 jaar geleden als beginnende danser naar een festival ging dan was de kans groot dat je jezelf als een fiat panda op de grand prix voelde. Dit maakte het voor veel beginnende dansers een ver van m’n bed show. Tegenwoordig is het grootste fanatisme eraf en komen mensen vooral om plezier te maken. Dat je veel leert tijdens de verschillende workshops is mooi meegenomen maar dat is voor veel danser niet meer het allerbelangrijkste.
De meeste dansfestivals of danscongressen duren 3 dagen: vanaf vrijdag t/m zondag en bieden overdag een groot aantal workshops en in de avond kan je dan nog eens zo’n 5 tot wel 7 uur dansen. Een onverwachte bezoeker aan zo’n festival zou zomaar kunnen denken dat hij de lokale inrichting is binnen gelopen. Je ziet namelijk mensen danspasjes oefenen op het toilet of een combinatie uitproberen in de lift. Kortom; een sfeer die alleen dansers begrijpen.
Door je 3 dagen lang met vrijwel niets anders bezig te houden dan met dansen is er vrijwel geen snellere manier om beter te leren dansen. Daarnaast neemt door de vermoeidheid je weerstand af. Hierdoor sla je een groot deel van de informatie anders op. Je hoeft dan ook niet verbaasd te zijn als je, maanden na een festival, plotseling iets doet dat je maanden ervoor tijdens een workshop op zo’n festival leerde.
Vraag jij jezelf af of het bezoeken van een festival zin heeft voor jou, dan heb ik goed nieuws. We deden vorig jaar een onderzoekje onder de bezoekers aan het Salsa Beach Festival en vroegen ze naar hun voornaamste redenen om een festival te bezoeken. Hier komen hun antwoorden.
Reden 1: Je leert beter dansen
Hoewel dit voor een deel niet de allerbelangrijkste reden is, werd deze wel vaak genoemd. Nu zijn er veel manieren om beter te leren dansen. Je kan reguliere lessen volgen. Dat kan bij ons maar dat kan ook bij heel veel andere scholen. ‘ De beste’ dansschool of docent bestaat in die zin niet.
De beste docent is die docent die het beste bij je past in de fase waarin je als danser bent.
De kracht van danslessen zit ‘m vooral in de wekelijkse herhaling. Na tien weken les van een uur, of vijf weken van twee uur, merk je een aanzienlijke verbetering. Naast reguliere lessen kan je ook bootcamps volgen. Bootcamps zijn een ideale manier om heel vrijblijvend, kort en krachtig veel te leren. Belangrijk is wel dat je het geleerde blijft oefenen. Want anders dan in een les waar wekelijkse herhalingen plaatsvinden zijn veel bootcamps eenmalig. En naast reguliere lessen en bootcamps kan je ook een festival bezoeken.
Reden 2: Inspiratie
Inspritie is niet te koop. En toch wel. De meeste mensen merken zelfs dat ze beter gaan dansen op een festival dan op een regulier feest. En volgens mij komt dat vooral door de velen uren dat je aan het dansen bent. Je komt hierdoor in een ander soort flow. Je zal merken dat je na een festival (als je eenmaal wat uitgerust bent) over een flinke dosis inspiratie beschikt om nog meer te gaan dansen.
Reden 3: Inzichten
Naast reden 1 dat je beter leert dansen, ga je nog veel meer leren dan dansen alleen. Door het groot aantal docenten op een festival krijg je toegang tot hele specifieke informatie. Deze docenten zijn veelal dag en nacht met hun passie bezig en zijn dan ook op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Tijdens vrijwel iedere workshop wordt veel meer informatie gegeven dan alleen de danstechniek of beweging. Luister tussen de bewegingen door naar deze waardevolle info en maak aantekeningen. Ze zullen je inzicht en daarmee ook je dans aanzienlijk positief beïnvloeden.
Reden 4: Voor de muziek
Zoals veel dansers anders dansen op een festival, draaien DJ’s ook anders op een festival. Je zal merken dat je net een drankje wilt gaan halen als net dat ene geweldige nummer begint waar je zo heerlijk op kan dansen. En dat wel 5 nummers achter elkaar.
Loop dan ook gerust naar een DJ toe om te vragen wel nummer dat was of zet je Shazam aan (app voor muziekherkenning).
Reden 5: Voor de sfeer
Last but not least: Vooral diegenen die ook overdag de workshops volgen zullen merken dat er een bijzondere sfeer bestaat tussen de dansers onderling. Maar ook de avonden dragen een bijzondere sfeer. Gemoedelijk, ontspannen en toch vol passie en vooral gezellig.
Inmiddels gaan wij snel verder met onze voorbereidingen voor het Salsa Beach Festival dat aankomend weekend plaatsvindt in Zoetermeer.
Oh en misschien leuk om te weten: tijdens het Salsa Beach Festival verloten we twee kaarten voor Marc Anthony op 18 juli as.
We hopen je aankomend weekend te zien.
IK BEN OP ZOEK NAAR ONDERWERPEN VOOR DE VOLGENDE BLOGS.
WAAR WIL JIJ MEER OVER WETEN OF LEZEN?