Misschien wel de meest onderschatte tool van allemaal: Lesvoorbereiding
Er zijn mensen die vinden dat…de spontaniteit verdwijnt door een les teveel voor te bereiden.
Wat mij betreft moet je, om een les goed te kunnen geven, deze goed voorbereiden.
Iedereen heeft zo zijn/haar eigen manieren om een les voor te bereiden. Zo bereid de één de dag ervoor de les voor, en een ander vijf minuten van tevoren in de auto, en weer een ander ter plaatse.
Hieronder volgt een aantal handige tips voor een optimale lesvoorbereiding.
* Voordat je begint is het belangrijk voor jezelf te weten of je iemand bent die vooral auditief, visueel of kinesthetisch een les voorbereid. Met andere woorden: kan je blijven zitten en al pratend de les doornemen (auditief), zie je het voor je wat je gaat doen; dus zie je het plaatje? (visueel) of heb je echt een partner nodig om het te voelen? (kinesthetisch). Als je van jezelf weet welke manier voor jou het beste werkt, dan kun je veel effectiever een les voorbereiden.
1. Locatie
Als je voor het eerst ergens les moet geven, zorg dan dat je vooraf de locatie hebt bezocht. Controleer hierbij:
* Het geluid: zorg dat je weet hoe het werkt, bekijk hoe je microfoon moet worden aangesloten, kijk of er een mini jack aanwezig is indien je met een mp3-speler de lessen verzorgt.
* De vloer: Check de vloer op gladheid en onderzoek wat voor soort schoenen je moet dragen.
* Positionering: Waar ga je staan? Probeer op een plek te staan waar mensen je goed kunnen zien en waar vandaan je snel en eenvoudig de muziek kan bedienen.
* Spiegels: zijn er spiegels? Zo ja, gebruik ze dan zoveel mogelijk. Met voetenwerk maar ook met partnerwork. Dit door de groep te laten verplaatsen waardoor iedereen een keer langs of voor de spiegel komt te staan.
* De bar: is er een bar? Vraag jezelf af of je krukken voor de bar wil laten staan. Dit zal namelijk betekenen dat er een kans is dat mensen vanaf de krukken naar je gaan kijken. Wil je dat? Ja? Prima, maar besef dat mensen ook graag praten vanaf een barkruk en dat je weleens meer herrie in je les kan krijgen. Nogmaals; misschien wil je dat, dan is het prima. Het gaat erom dat je jezelf bewust bent van de keuzes die je maakt.
* Licht: is de zaal licht of donker? Licht is heel bepalend voor de sfeer in de zaal. Zorg dat jij weet waar het licht bediend kan worden.
2. Muziek
Zorg dat jij je muziek hebt voorbereid en dat je niet lang naar een bepaald nummer hoeft te zoeken. Denk hierbij aan de soort muziek maar ook aan het tempo. Zorg dat je een nummer hebt dat langzaam is, daarna een nummer dat iets sneller is en een nummer dat nóg sneller is.
3. Kleding
Lekker zittende kleding waarin jij je goed voelt zorgt ervoor dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken tijdens de les. Ga maar na: als jij bijvoorbeeld een broek aan hebt die jij zelf te kort vindt, dan zul je daar bewust of onbewust mee bezig zijn.
4. Wat doet je partner en wat doe jij?
Zorg dat je partner ook voorbereid is op wat je van plan bent te gaan geven. Dit zodat haar/zijn uitleg kan worden afgestemd op die van jou en dat het een eenduidig verhaal wordt.
5. Lesprogramma
Zorg dat je weet wat je moet geven maar vooral… wat de belangrijkste elementen zijn om uit te leggen over een bepaalde shine of variatie. Wat zijn de valkuilen; waar kan het misgaan?
6. Cueing
Zorg dat je op verschillende manieren het ritme kunt tellen; zowel verbaal als non-verbaal (handgebaren). Bereid verschillende woorden voor om hetgeen je wilt overbrengen in je cueing te verwerken. Zo kan je tellen 1,2 3 én 4. Je kan ook tellen: links – voor – midden.
7. Positionering
Bepaal in welke richting je gaat staan. Dit is afhankelijk van hetgeen je gaat uitleggen. Mocht je kiezen om vanuit het midden van de zaal les te geven, bereid dan voor dat je regelmatig de richting voor de deelnemers verandert, zodat ze het voorbeeld ook van een andere kant kunnen zien.
8. Humor
Ja, het gaat misschien wat ver, maar bepaalde grapjes kun je voorbereiden. Als je het vertelt alsof het de eerste keer is zullen mensen erom lachen. Vergeet niet dat mensen gemakkelijker leren als ze ontspannen zijn. Humor helpt daarbij.
9. Wisselen van partner
Dit wordt nog weleens vergeten. Bij een lesvoorbereiding kan je bijvoorbeeld aantekeningen maken om te voorkomen dat je het vergeet. Merk je dat je regelmatig vergeet te wisselen van partner? Schrijf het voor jezelf op en leg de aantekening bij de geluid set. Hoe groter het verschil tussen heren en dames in de les, hoe vaker het wenselijk is om te wisselen van partner.
Wil je meer weten over lesgeven? We organiseren op zaterdag 23 September de bootcamp Dance Teaching Strategies!
De training duurt maar liefst 3 uur en is een goede voorbereiding op onze opleiding welke start in februari 2018 en mei 2018.
De training is geheel gratis! Meld je HIER aan.
VRAAG:
KAN EEN NIET VOORBEREIDE LES EEN GOEDE LES ZIJN?
Plaats hieronder je reactie en maak kans op 2 GRATIS TICKETS voor de Salsaventura XXL op 9 September met 8 voudig wereldkampioen Oliver Pineda!
De winnaars worden vrijdag bekend gemaakt!
Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media waarvoor dank!