Wel naar danslessen gaan maar nooit naar een feest gaan is voor ons dansers als een rijbewijs halen en nooit in een auto stappen.
Als je zelden of niet naar feesten gaat om vrij te dansen dan is de kans groot dat je wordt tegengehouden door angst. Hoe kom je daar overheen en zorg je ervoor dat je, ook als beginners, een leuke tijd hebt als je naar een feestje gaat?
Het eerste feestje, een hele stap!
Het kan een hele stap zijn om voor het eerst naar een Salsa, Bachata, Kizomba feestje te gaan. Zeker als beginner staat één ding vast: er zijn mensen daar op het feest die veel beter kunnen dansen dan jij! Maar als dat een geldige redenen zou zijn om dan maar niet ergens heen te gaan, zou je voor de rest van je leven thuis zitten. Er zijn namelijk ook mensen die beter autorijden, fiets, lopen, glimlachen dan jij.
Waarom voelt die eerste stap als zo’n grote stap?
We weten natuurlijk dat een dansles niet hetzelfde is als een dansfeest. In een dansles legt een leraar je stap voor stap uit wat je moet doen. Deze stap voor stap ‘input’ noem ik voor het gemak maar even het vullen van de database. Een leraar legt iets uit, laat het zien en vervolgens ga je het oefenen. Eventuele fouten worden persoonlijk of gezamenlijk besproken en als alles goed gaat kan je aan het eind helemaal zelfstandig, met je partner op de muziek uitvoeren. Kortom; de docent helpt je het oversteken van de brug van uitleg tot muziek.
Op een feest is er geen docent die je stap voor stap meeneemt . Er zijn geen duidelijke voorbeelden en er is geen uitleg. Met andere woorden, je begint waar je op je les eindigt; met de muziek. Door het ontbreken van een uitleg en voorbeelden is het voor sommigen lastig om die database te benaderen en dat maakt moeilijk om hetgeen je geleerd hebt toe te passen. Zo kan het zomaar zijn dat je als man 10 cross body leads hebt ingezet en jij je afvraagt hoe die Shouldercheck ook alweer begon. Dames ervaren hetzelfde als ze proberen styling toe te passen. Want ook hierbij neemt een docente je in een les stap voor stap mee. Zij vertelt je wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Maar op een feest moet je het helemaal zelf toepassen. En dat kan lastig zijn.
Maar je raad het al; er is maar één manier om die brug te slaan tussen je danslessen en het vrije dansen en dat is door het simpelweg te doen en door fouten te (durven) maken. Vergelijk het met het leren van een taal. Als je eenmaal de basis van een taal hebt geleerd is het een kwestie van oefenen. En dat doe je door te praten. Dat kan in het begin heel eng zijn. Die angst kan je herkennen aan gedachten zoals: ‘wat zullen anderen van mij vinden’ of ‘waarom zou hij/zij met mij willen dansen’? Je zal vast weleens gemerkt hebben dat diegenen die een taal durven te oefenen veel sneller een taal leren dan diegenen die net zolang stil blijven tot ze de taal beheersen.
Hieronder deel ik je een aantal praktische tips waarmee je jouw mindset een positieve boost kan geven om over die drempel te stappen. Overigens zijn deze tips ook heel toepasbaar op andere situaties.
Tip 1: Stel jezelf bekrachtigende vragen
Wat is een bekrachtigende vraag? Dat is een vraag waarmee het antwoord verbonden wordt met een daad of actie die je dichterbij de gewenste oplossing brengt. De gouden tip is vooral te zorgen dat het een open vraag is. Een open vraag is een vraag waarop je geen ja of nee kan antwoorden. Dus bijvoorbeeld: ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik mijzelf in een krachtige staat breng zodat ik zeker weet dat ik zin krijg om naar dat feestje te gaan’. Of ‘Welke 3 acties kan ik nemen om ja te kunnen zeggen tegen die uitnodiging om naar dat feestje te gaan’.
Wat met het stellen van deze vragen gebeurt is fascinerend. Het is namelijk moeilijk om niet direct naar antwoorden te zoeken. Zodra je jezelf een vraag stelt willen je hersens maar één ding; het antwoord zoeken.
Tip 2: Bedenk goede redenen om naar een feest te gaan
Het kan heel veel helpen om te bedenken welke voordelen je krijgt met het gaan naar een feest. Soms zorgen deze goede redenen voor voldoende hefboomeffect om de stoute dansschoenen aan te trekken. Hier komen er een paar:
- Het bezoeken van een feest staat gelijk aan 5 danslessen! Hoe dit komt? Vrij simpel. Er is geen hulp van een docent. En dus wordt je op een feest getriggerd om helemaal zelf met hetgeen je weet aan de slag te gaan.
- Dansen is sport. Heel wat onderzoeken hebben al aangetoond dat dansen een van de beste manieren van bewegen is.
- Dansen is goed voor je hersens. Mensen die dansen blijven ook langer fit in hun hoofd.
- Er komen mensen net als jij! Als je denkt dat je de enige bent die drempelvrees heeft dan heb ik slecht nieuws voor je: Zo bijzonder ben je niet! Er zijn op een feest dus heel wat mensen die daar last van hebben en het leuke is dat je ze, met een beetje oefening, vrij snel herkent. Jij zou deze lotgenoot dus weleens de avond van zijn/haar leven kunnen bezorgen.
Tip 3: Bedenk dat iedere topdanser ooit ook een beginner was.
Als je de huidige wereldkampioenen op een video ziet toen ze net begonnen met dansen dan kan je het je bijna niet voorstellen dat het mogelijk is. En toch is het zo. Iedere topdanser is bij het begin begonnen. Vergelijk jezelf dus niet met de beste dansers van nu maar met hoe ze ooit begonnen.
Tip 4: Laat je niet intimideren maar inspireren
Het kijken naar geweldige dansers kan heel intimiderend zijn. Maar dat komt alleen omdat je jezelf dan direct of indirect vergelijkt met hem of haar. Onthoudt dat het helemaal niet belangrijk is om te dansen als iemand anders en dat het gaat om jouw eigen plezier (en dat van je danspartner(s) ). Op die manier kan je met bewondering en plezier kijken naar goede dansers en blij voor hun zijn dat ze zoveel plezier beleven.
Tip 5: Herhaling is de moeder van meesterschap
Misschien ontdek je als man dat je, eenmaal op de dansvloer, in herhaling valt en dat je het lastig vindt om alles wat je hebt geleerd toe te passen. Alle dansers gaan door die fase. Door te blijven oefenen zal je ontdekken dat veel figuren een automatisme worden. En dat is het moment dat er ruimte komt voor andere figuren en combinaties.
Tip 6: Vrouwen hebben liever connectie dan 1000 figuren
Ik heb het in andere blogs al vaker benoemd maar dames dansen liever met een man die ze het gevoel geeft echt met haar te dansen dan met een danser die volledig in zichzelf is gekeerd en 1000 figuurtjes in een nummer stopt. Focus op je partner en heb plezier.
Tip 7: Fouten bestaan niet
Wist je dat veel figuren en/of combinaties, zijn ontdekt door het maken van fouten? Ik zie het ook in mijn danslessen. Soms leer ik mensen een bepaald figuur en dan doet een cursist het fout. Door die fout gebeurd er iets anders waardoor ik ontdek dat het ook op een andere manier kan. En zo komen de meeste dansleraren aan hun nieuwe figuren ;-). Met andere woorden: fouten bestaat niet. Een fout is een alternatief voor iets anders dat je van plan was te doen.
VRAGEN
- HOE WAS JOUW EERSTE ERVARING MET VRIJ DANSEN?
- WAT HEB JIJ GEDAAN OM OVER JE ANGST HEEN TE STAPPEN?
- HEB JE VERDER NOG TIPS VOOR DIEGENEN DIE (NOG) NIET NAAR FEESTEN GAAN?
Party Tip: Zaterdag 14 oktober 2017.
Een geweldig feest om naar toe te gaan is de Salsaventura XXL. Een complete mix van beginners tot gevorderden met 3 zalen: Salsa, Bachata en Kizomba. Check it out!
Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media.
Iedereen die naar feestjes gaat komt er om te dansen. Dus niet gevraagd worden voor de dames is bijna niet mogelijk. Ik begrijp de gedachte wel.
Vele beginnende mensen van een klas gaan in een groepje naar een feest dan is de overgang wat kleiner.
De heren hebben als voordeel dat ze de dame vragen. Hoe wel ik ken zat dames die mij wel eens vragen. En dan gaan we lekker swingen.
Have fun.
PS Mijn eerste feestje is in middels meer dan 10 jaar geleden ! Op 17 oktober 2007.