Als Salsa danser(es) kan je iedere avond per week naar een feest! Maar wist je dat er veel mensen zijn die wel kunnen dansen, maar nooit naar een feest (durven) gaan? Zonde! Want het is ongeveer hetzelfde als je rijbewijs halen en vervolgens nooit gaan rijden!
Aan de andere kant begrijp ik die angst heel goed. Bij binnenkomst op een gemiddeld Salsa feest wordt een bezoeker namelijk getrakteerd op een ware show. Het begint vaak met een groepje mensen bij de entree die hun schoenen aan het omwisselen zijn. Die dansschoenen, zo lijkt het, zijn van levensbelang voor een fijn avondje dansen.
Zowel heren als dames besteden menig minuut voor de spiegel om te zorgen dat hun outfit blijft zitten volgens plan en eenmaal in de danszaal word je getrakteerd op spetterende bewegingen, snelle draaien, ingewikkelde maar zo gemakkelijk ogende figuren en dames met sierlijke hand, arm en heupbewegingen.
Als je ogen niet gewend zijn aan al dat geweld dan is de kans groot dat je totaal gedemotiveerd binnen 15 minuten weer buiten staat, jezelf afvragend waar al die danslessen ook alweer goed voor waren.
Dus…. Ik heb een aantal tips voor je verzameld om jezelf te vermaken als je naar een Salsa, Bachata, Kizomba en/of Zouk feest gaat! OOK, EN MISSCHIEN WEL VOORAL, ALS BEGINNENDE DANSER!!!
Tip 1: Get in the Mood!
Zorg dat je ernaar uitkijkt om naar een feest te gaan. Draai thuis wat Salsa, Bachata, Kizomba, Zouk muziek, zing mee onder de douche (jawel, doe een poging in je beste Spaans) en dans je basis tijdens het aankleden. Over aankleden gesproken: het is fijn kleding te dragen waar jij je prettig in voelt. Inderdaad: dat kan ook je pyjama of je joggingbroek zijn, maar je weet wat ik bedoel. Het is vooral belangrijk om kleding te dragen waarbij je het gevoel hebt, dat je er goed uitziet.
Stem je kleding af op het feest waar je heen gaat. Je kan je nogal ongemakkelijk voelen in je spijkerbroek als de rest in gala rondloopt. En… denk aan je persoonlijke verzorging zoals parfum, after shave, deodorant, pepermunt, kauwgum, je dansschoenen, extra shirt, handdoekje, overhemd, topje, schoenenborstel, waaier en misschien wel je spiekbriefje van je favoriete moves. Kortom; laat niets aan het toeval over en ga goed voorbereid op stap. Het geeft je de nodige rust.
Tip 2: Inspiratie in plaats van demotivatie
Geloof het of niet maar als je 5 a 6 jaar geleden naar een feest ging dacht je dat het een wedstrijd was. En al die topdansers stonden echt niet te showen om jou een slechte avond te bezorgen. Inmiddels is er veel veranderd en zijn er veel meer beginnende en half-gevorderde dansers die naar feesten gaan. Salsa dansen ziet er nu eenmaal erg spectaculair uit en voordat je het weet raak je gedemotiveerd in plaats van geïnspireerd. Besef ook dat een goede danser ooit een keer begonnen is met een basispas.
Tip 3: Spreek af met mensen uit je dansles
Vraag op je dansles of er nog meer mensen zijn die naar een bepaald feest gaan. Het is op een feestje vaak gemakkelijker iemand te vragen die je al kent.
Tip 4: Kies strategisch
Ben je alleen op het feest of wil je een keer met iemand anders dansen? Kijk vooral goed om je heen wie er veel aan het dansen zijn. Dit zijn de dansers die zelden tot nooit een dansje weigeren. En ja dames…. heren vinden het geweldig om gevraagd te worden.
Mocht je iemand willen vragen die aan de kant staat, kijk dan of deze persoon meebeweegt op de muziek (is vaak een teken dat hij/zij klaar is om te dansen), of deze persoon zoekend om zich heen kijkt (is vaak een teken dat hij/zij op zoek is naar iemand om mee te dansen).
Tip 5: Begin met rustige nummers
Als je enige moeite hebt met de maat dan is het aan te raden te starten op de wat rustige nummers en niet op een hele snelle Salsa. Mocht je voor de wat snellere nummers gaan; maak kleine danspasjes.
Tip 6: Vertel je niveau
Het kan veel spanning wegnemen om gewoon aan te geven dat je een beginner bent of een nog niet zo’n hoog niveau hebt. Je danspartner zal er vrijwel altijd rekening mee houden en zijn/haar dansniveau aanpassen.
Tip 7: Dans!
Je bewijst jezelf, noch de overige bezoekers een dienst door jezelf onzeker te voelen en de avond langs de kant door te brengen. Dit laatste is wel de gemakkelijkste oplossing maar je komt er helaas letterlijk geen stap verder mee. Laat je schaamte los, vraag iemand te dans, luister naar de muziek en beweeg. En gaat er iets mis? Zet een glimlach op je gezicht en besef vooral hoe bijzonder het is dat wij, in alle vrijheid, mogen genieten van deze wondere wereld die Salsa heet.
VRAAG
WAT ZOU JIJ EEN BEGINNENDE DANSER WILLEN VERTELLEN ALS HIJ/ZIJ NAAR EEN DANSFEEST WIL?
Plaats je reactie hieronder en maak kans op een GRATIS KAARTJE VOOR DE SALSAVENTURA XXL van 9 juni as.
Stel je deze wekelijke blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere Social Media. Mijn dank is groot!
Morry – Salsaventura
Meebewegend aan de kant staan met een glimlach om je heen kijkend, proberen contact te zoeken, tactisch van plek verwisselen (in mijn geval niet tussen jonge wachtende dames te staan)(maar ook niet bij leeftijdsgenoten hahaha) been there done it. En dan uiteindelijk niet gedanst (ik denk altijd aan je tips Morry maar het werkt niet altijd)
Ben regelmatig alleen naar een feest geweest (doodeng de eerste paar keer) en heb gemerkt dat vaak alleen mensen met elkaar dansen die elkaar al kennen, is moeilijk tussen te komen.
Tip is zeker om af te spreken met mede leerlingen, want dan is de kans om te dansen groter. En langzamerhand ken je steeds meer mensen. En….geen verwachtingen hebben (geleerd van een ervaren danser). Als je naar een feest gaat verwacht niet dat je gaat dansen maar ga voor de muziek. Dat voorkomt teleurgesteld naar huis gaan! En als je dán toch een paar dansjes doet heb je een superavond! Veel plezier gewenst aan degenen die voor het eerst gaan…éénmaal die koudwatervrees opzij gezet en dan blijf je gaan.
Ik ben na 3 lesjes van de Bachata naar een vrij dansen gegaan.
Natuurlijk was het eng.Stoute schoenen ( dans schoentjes) aan getrokken en zelf naar de mannen gelopen voor een dans. Wel medegedeeld ik ben nog maar een beginneling. Maar ik wil graag oefenen. Dan doen ze wel een dans met je. Maar gemerkt eenmalig. Dus op naar een andere man. Enzo had ik toch 4 x gedanst en daar kwam ik voor.
Ik herken dat, Annemarie. Ik heb ook láng langs de kant gestaan, al meewiegend en glimlachend. Mensen vragen (denk ik) inderdaad het snelst iemand die ze kennen. Maar we geven niet op, gaan gewoon lekker zelf ‘op jacht’ – vragen ipv gevraagd worden.
Ik herken het inderdaad als beginner. Mensen om je heen die dansen alsof ze het al jaren doen. En ik met mijn laarsjes als een echte outsider. Een vriendin zei ook van je kan gewoon als dame een jongen vragen. Makkelijker gezegd dan gedaan en zeker als je geen aandacht krijgt van het andere geslacht. Je vertrouwen word er ook niet echt beter op als je anderen mensen ziet dansen die het zoveel beter doen. Je wilt het andere geslacht niet teleur stellen. Volgend feestje toch maar een jongen vragen, maar persoonlijk vind ik het leuker als de jongen initiatief toont.
Jammer
Ik ga als man naar feestjes en probeer elke dame ten dans te vragen . Als er te veel zijn lukt het niet maar vaak wel . Niveau is voor mij niet belangrijk ik pas me aan de dame tenzij zij een hoger niveau heeft dan ik .
Annemarie, je kan als dame ook een heer vragen! Toegegeven, dat is vooral in het begin wel eng om te doen. Maar oefening baart kunst. Ik ga zelf naar een feest om te dansen dus als ik niemand ken stap ik zelf op mensen af.
Onthoud dat je danst omdat het leuk is. Lol maken is belangrijk. Hoe meer stress hoe minder lol. Dus vertel aan je danspartner of je het spannend vind want dat helpt. Ze zullen echt rekening met je houden. Ook je niveau helpt soms om te vertellen. Mensen die verslaafd zijn aan dansen willen je dolgraag iets leren. Maar vooral durf…..zelfs de meest ervaren dansen maken fouten dus waarom zou jij dat niet mogen.
danspasjes leer je in de les maar dansen leer je op een feest.
Voor de dames:
We zijn toch geëmancipeerd?
Dus vraag !
Zoals Morry al aangeeft, de heren vinden het best leuk om gevraagd te worden. En als je elke man op het feest 1 x vraagt ben je de hele avond aan het dansen. En over het algemeen van actie komt reactie.
En wat ik zelf kan waarderen is een kort gesprekje, even voorstellen wie je bent.
En voor de heren,
Leer een paar figuren en zorg dat je deze goed beheerst. Als je die dan gevarieerd doet zullen de dames dat waarderen.
Dat is voelt veel beter als heel veel figuren die slordig afgeraffeld worden….
It’s alle for the fun
Bedankt voor de handige tips! 🙂
Ik kan deze tips gebruiken in mijn lessen 🙂
Ja natuurlijk is het doodeng om (alleen) naar een party te gaan.
Maar mijn hele positieve ervaring is dat de mannen die ik (sinds kort) ken van Salsaventura echte gentlemen zijn. Ze wisselen continu van danspartner zodat iedereen danst. Ja, ook als ze met hun eigen partner op een “social club” of salsa party zijn. Dat is heel sociaal en echt bemoedigend.
Tweede hele toffe ervaring. Via de whatsapp groep (zo handig) hoor je wie er nog meer naar een party gaan, en zo sta je ineens met wel 15 man die je kent op een
feest en ben je ineens deel van een community.
Derde opmerking: hoe meer je gaat, hoe meer mensen je leert kennen EN hoe beter je leert dansen. Dus kom over die drempel, lees bemoedigende verhalen voor je gaat, trek je fijnste kleren aan (voel je zeker), kijk veel om je heen (ook naar de danspassen van anderen), maak oogcontact, wees hoe dan ook blij met jezelf (denk aan je mooiste foto of je beste eigenschap en straal dat uit), geniet van het moment en blijf (glim)lachen. Al gaat dat laatste vanzelf door de muziek.