Selecteer een pagina

Als jij zelden of niet naar een feest gaat om vrij te dansen dan is de kans groot dat je wordt tegengehouden door angst. Ik hoor regelmatig van mijn cursisten dat ze het niveau op de feesten te hoog vinden om te gaan dansen.

Wist je dat: Vrij dansen op feesten niet te vergelijken is met een dansles?  1 keer per maand vrij dansen ervoor zorg dat je 2 tot 4 keer zo snel leert? Hoe komt dit?

In een dansles legt een leraar je stap voor stap uit wat je moet doen. Deze stap voor stap ‘input’ noem ik voor het gemak maar even het vullen van de database. Een leraar legt iets uit, laat het zien en vervolgens ga je het oefenen. Eventuele fouten worden persoonlijk of gezamenlijk besproken en als alles goed gaat kan je aan het eind helemaal zelfstandig, met je partner op de muziek uitvoeren.

Op een feest is er geen docent die je stap voor stap meeneemt . Er zijn geen duidelijke voorbeelden en er is geen uitleg. Met andere woorden, je begint waar je op je les eindigt; met de muziek. Door het ontbreken van een uitleg en voorbeelden is het voor veel heren lastig om die database te benaderen en dat maakt het voor veel mannen moeilijk om hetgeen ze geleerd hebben toe te passen. Zo kan het zomaar zijn dat je als man 10 cross body leads hebt ingezet en jij je afvraagt hoe die Butterfly ook alweer begon.

party

Feesten zijn de beste manier om het geleerde in de praktijk te brengen

Dames ervaren hetzelfde als ze proberen styling toe te passen. Want ook hierbij neemt een docente je in een les stap voor stap mee. Zij vertelt je wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Maar op een feest moet je het helemaal zelf toepassen.  En dat kan lastig zijn.

Maar je raad het al; er is maar één manier om die brug te slaan tussen je danslessen en het vrije dansen en dat is door het simpelweg te doen en door fouten te (durven) maken. Vergelijk het met het leren van een taal. Als je eenmaal de basis van een taal hebt geleerd is het een kwestie van oefenen. En dat doe je door te praten. Dat kan in het begin heel eng zijn. Die angst kan je herkennen aan gedachten zoals: ‘wat zullen anderen van mij vinden’  of  ‘waarom zou hij/zij met mij willen dansen’?

Maar geloof me; dat stemmetje is niets anders dan angst. En als je te vaak naar dat stemmetje luistert doe jij jezelf te kort.

Ga jij regelmatig wel vrij dansen? Dan wil ik je vragen om onderaan zoveel mogelijk tips te geven aan diegenen die nog niet naar een feest durven te gaan. Want ik weet dat ook jij op een dag die drempel over bent gegaan.

Hieronder geef ik je een 5 tal tips om over die angst heen te stappen:

  1. Iedere topdansers was ooit een beginner Die goede dansers zijn allemaal zo  begonnen als jij en alleen zo goed geworden door oefening.
  2. Laat je niet intimideren maar inspireren Het kijken naar geweldige dansers kan heel intimiderend zijn. Maar dat komt alleen omdat je jezelf dan direct of indirect vergelijkt met hem of haar. Onthoudt dat het helemaal niet belangrijk is om te dansen als iemand anders en dat het gaat om jouw eigen plezier (en dat van je danspartner(s) ).  Op die manier kan je met bewondering en plezier kijken naar goede dansers en blij voor hun zijn dat ze zoveel plezier beleven.

    Laat je niet intimideren maar vooral motiveren door de beste dansers/danseressen

    Griselle Ponce uit New York: Laat je niet intimideren maar vooral motiveren door de beste dansers/danseressen

  3. Herhaling is de moeder van meesterschap Misschien ontdek je als man dat je, eenmaal op de dansvloer, in herhaling valt en dat je het lastig vindt om alles wat je hebt geleerd toe te passen. Alle dansers gaan door die fase. Door te blijven oefenen zal je ontdekken dat veel figuren een automatisme worden. En dat is het moment dat er ruimte komt voor andere figuren en combinaties.
  4. Vrouwen hebben liever connectie dan 1000 figuren Ik heb het in andere blogs al vaker benoemd maar dames dansen liever met een man die ze het gevoel geeft echt met haar te dansen dan met een danser die volledig in zichzelf is gekeerd en 1000 figuurtjes in een nummer stopt. Focus op je partner en heb plezier.
  5. Fouten bestaan niet Wist je dat veel figuren en/of combinaties, zijn ontdekt door het maken van fouten? Ik zie het ook in mijn danslessen. Soms leer ik mensen een bepaald figuur en dan doet een cursist het fout. Door die fout gebeurd er iets anders waardoor ik ontdek dat het ook op een andere manier kan. En zo komen de meeste dansleraren aan hun nieuwe figuren ;-). Met andere woorden: fouten bestaat niet. Een fout is een alternatief voor iets anders dat je van plan was te doen.

VRAGEN

  1. HOE WAS JOUW EERSTE ERVARING MET VRIJ DANSEN?
  2. WAT HEB JIJ GEDAAN OM OVER JE ANGST HEEN TE STAPPEN?
  3. HEB JE VERDER NOG TIPS VOOR DIEGENEN DIE (NOG) NIET NAAR FEESTEN GAAN?

We organiseren regelmatig feesten en vrije dansavonden. Klik HIER voor meer info.

X