Tijdens de docentenopleiding vraag ik het wel vaker.
Hoe zorg je ervoor dat je geen dag meer hoeft te werken? Het antwoord is simpel.
Doe iets wat je leuk vindt! Dat is alles!
Twee jaar terug schreef ik een blog over mijn neef Kevin die op Gran Canaria woont. Hij is voor mij een groot voorbeeld van iemand die zijn dromen najaagt en alles doet om ze te bereiken. Na een lange reis van geen euro op zak, tot slapen op banken van hotellobby’s om ’s nachts een dak boven zijn hoofd te hebben. Inmiddels runt hij nu een klein social media bedrijfje (jawel, nog altijd op Gran Canaria) en is onderweg naar grotere successen.
Ik schrijf je deze woorden vanaf Bunaken, een klein duikeilandje in de Indische oceaan en ook hier zie ik hetzelfde. Amadeo en Roberto zijn de eigenaren van een kleine lokale duikschool. Dagelijks nemen ze leerlingen mee het water op en laten ze kennis maken met de wondere wereld die zich afspeelt onder de oppervlakte van de helderblauwe zee.
Het is al snel duidelijk dat het publiek hier voornamelijk uit drie groepen bestaat.
De eerste groep is de fanatieke duiker. Deze mensen beschikken vaak over eigen materiaal, een berg routine, en hebben vrijwel alleen een dak boven hun hoofd nodig. Soms willen ze een gids huren om te weten waar de beste duikplekken zijn maar verder zijn ze nagenoeg zelfstandig.
De tweede groep is de hobbyist. Dit zijn mensen die graag hun PADI Open Water of PADI Advanced willen halen (of dat in het verleden hebben gehaald) en oprechte interesse hebben om (beter) te leren duiken. Deze groep kost zoals je begrijpt veel tijd en aandacht.
De derde groep is de duiktoerist. Deze groep mensen hebben geen echte interesse om te leren duiken. Deze mensen willen gewoon een keer de ervaring hebben van een duik. Velen van deze duiktoeristen komen uit andere Aziatische landen en kunnen, verbazingwekkend genoeg, vaak niet zwemmen! Gaan je wenkbrauwen omhoog? Dat gingen ze van mij wel. Kan je duiken als je niet kan zwemmen? In theorie wel. Alleen als er zich een probleem voordoet dan is zwemmen ongeveer het belangrijkste redmiddel dat je hebt in het water.
Ik raak in gesprek met Amadeo en hij vertelt mij dat het dit jaar wat rustig is in vergelijking met andere jaren. Het weer in Europa is erg goed, het weer op Bunaken is wat minder dit jaar en Indonesië is een land dat overwegend Islamitisch is en de angst zit er goed in bij de gemiddelde wereldburger zeg maar.
Als hij hoort dat ik ook een bedrijfje heb vertelt hij mij eerlijk hoe hij in een kleine spagaat ligt met zichzelf.
De derde groep, de duiktoerist, is de groep die verreweg het meeste geld oplevert. Dit zijn vaak de mensen die kosten wat kost deze ervaring van hun bucketlijst willen strepen en vaak bereid zijn daar enorme bedragen voor te betalen.
De eerste groep, de fanatieke duiker, levert weinig geld op en de tweede groep, de hobbyist, kost bijna geld. Hoe dat komt? Het verzorgen van een opleiding kost veel tijd, geld en energie. Daarnaast wordt een deel van de opbrengsten afgedragen aan de overkoepelende organisatie PADI.
Waarom vertel ik je dit?
Ten eerste is zijn situatie erg vergelijkbaar met die van welke willekeurig ander bedrijf dat is ontstaan uit passie en werkt van Business to Consumer.
Ook binnen de danswereld heb je een groep fanatiekelingen die geheel zelfstandig hun eigen weg gaan. Hebben we een groep serieuze hobbyisten die met veel passie danslessen en bootcamps volgen en heb je een groep ‘toeristen‘ die letterlijk bereid zijn honderden euro’s te betalen voor een priveles met een bekende danser/leraar.
Als ik Amadeo vraag van welke groep hij het meeste houdt. Dus van welke groep hij het liefst de meeste leerlingen zou willen hebben, dan is zijn antwoord: Groep 2; ‘Serieuze mensen die echt (beter) willen leren duiken. Daar ligt mijn passie. Dat is mijn missie’.
En hoewel hij zich in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld in rustiger tijden) genoodzaakt ziet toch ook mensen uit groep 3 aan te nemen (tot een maximale diepte van 5 meter ;-)) is dit helaas de groep waar hij de innerlijke switch maakt van PASSIE NAAR WERK.
Zijn persoonlijke uitdaging is dus om zoveel mogelijk mensen aan te trekken uit groep 2. Lees in de blog van volgende week hoe ik hem daarbij heb kunnen helpen.
Ben jij ook op zoek naar een manier om zoveel mogelijk vanuit je passie bezig te zijn? Kom dan naar de GRATIS 3 UUR DURENDE TRAINING DANCE TEACHING STRATEGIES en ontdek of de Salsaventura Docentenopleiding ook iets voor jou is! Na deze training is geen dansles ooit meer hetzelfde!
Herken jij jezelf in dit verhaal of heb je vragen / suggesties? Laat je reactie dan hieronder achter.
Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan of Facebook en andere Social Media.
Trackbacks/Pingbacks