Wat gebeurt er als een gemiddelde puber een 4 voor het vak Frans haalt en een 8 haalt voor Wiskunde? Dan gaan de alarmbellen af voor het vak Frans. We plannen bijlessen in, proberen het kind te helpen. Alles om van die 4 toch minimaal een 6 te kunnen maken. Maar wat gebeurt er met die 8? Precies, die wordt heel vaak een 7 of lager.
In plaats dat we jonge mensen stimuleren om te focussen op datgene waar ze goed in zijn en dat beter te maken, ligt de focus vooral op waar ze niet goed in zijn. En dit zorgt ervoor dat we al op heel jonge leeftijd leren dat het beter is om te streven naar een ‘gemiddelde’ van een 6 in plaats van hier een daar een onvoldoende te accepteren in het licht van een aantal 9’s en 10en voor die vakken waar we van nature goed in zijn.
Toch ligt er in een ieder van ons de behoefte verscholen om (heel) goed te worden in wat we doen. In het boek ‘Drive‘ beschrijft Daniel Pink de 3 belangrijkste factoren voor motivatie: autonomie (zelfbeschikking en controle over de omgeving), meesterschap (de onderzoeksdrang om iets of iemand te verbeteren) en zingeving (behoren tot een gemeenschap).
We worden vaak, bewust of onbewust, belemmerd op het pad naar meesterschap. En dat heeft volgens mij meerdere redenen;
- Ongemakkelijkheid. Het kan erg oncomfortabel voelen iets te doen waar je nog niet goed in bent.
- Tijd. Leren kost tijd en vaak geeft reden 1 aanleiding om er de tijd niet (meer) voor te nemen.
- Aarzeling. Al die ongemakkelijkheid leidt ook tot de nodige twijfel of we wel in staat zullen zijn iets te gaan beheersen. Als het dan ook nog eens tijd kost dan is er snel een reden om te gaan twijfelen.
Als ik over de afgelopen 20 jaar van lesgeven 1 voornaamste reden moet geven waarom mensen wel of niet leren dansen, dan is het vooral de mate waarin mensen in staat zijn zichzelf te overtuigen van hun eigen kunnen.
Toen ik zo’n 23 jaar geleden begon met Salsa dansen raakte ik vaak gefrustreerd. Ik deed er zo’n 3 maanden over om de basispas onder de knie te krijgen en nog eens 3 maanden (dus dat waren er 6 bij elkaar) om op de maat te leren dansen. Maar door op sommige momenten gewoonweg de blik op oneindig te zetten en week in week uit door te gaan werd ik langzamerhand beter en beter. De beloning was groot. Het plezier dat voortkomt uit het, op een hoger niveau, beheersen van een bepaalde materie is enorm. Dat plezier wordt nog eens verdubbeld als je in staat bent dit op jouw beurt weer over te dragen op anderen door er vervolgens les in te gaan geven.
Hieronder mijn persoonlijke lijst van tips om ergens (heel) goed in te worden;
- Wees realistisch. Je hoeft niet binnen 3 maanden de beste danser/danseres te worden, alle niveaus te doorlopen of wereldkampioen te worden. Te hoge doelen stellen die je onderweg steeds moet bijstellen kan demotiverend werken.
- Geniet van het proces. Het is de kunst om voorbij de ongemakkelijkheden te kijken en vooral te leren genieten van het proces van leren. De beloningen daarvoor zijn geweldig.
- Neem de tijd. Als je in staat bent om te genieten van het proces dan wordt ook de tijdsinvestering de moeite waard.
- Humor. Neem jezelf niet te serieus. De wereld vergaat niet als het je nog niet lukt. Neem de tijd, blijf proberen en vooral, blijf lachen.
- Geef niet op. Hoe vaker je leert doorgaan op de moeilijkste momenten, hoe sterker je wordt in alles wat je doet. Iedere keer dat iets niet lukt ben je 1 stap dichterbij het moment dat het wel lukt!
- Doen. Een van de beste manieren om ergens beter in te worden is door gewoonweg te doen!
De kracht van herhaling
Als ik met cursisten praat en ze vertel dat het heel belangrijk is om regelmatig het geleerde te herhalen dan zijn ze het altijd met mij eens. Toch is het bijzonder dat als ik in een dansles vraag: “willen jullie herhalen of iets nieuws?” 90% de keuze maakt voor iets nieuws.
En ik snap het. Een van de snelste manieren om het gevoel te hebben dat je iets hebt geleerd is om iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan.
Toch is herhaling de moeder van meesterschap. En herhaling hoeft helemaal niet saai te zijn. Hieronder nog een laatste serie tips van de acties die je kan nemen om snel beter te leren dansen:
- Blijf lessen volgen. Door regelmatig lessen te volgen blijf je leren. Zo simpel is het. En ook al zou je hetzelfde niveau meerdere keren herhalen, je zal zien dat je een 2e of zelfs 3e keer dat je hetzelfde niveau volgt, steeds weer andere dingen tot je neemt. Hetgeen je op een bepaald moment opneemt is namelijk sterk afhankelijk van de fase waarin je bent.
- Volg Bootcamps. Wil je vooral nieuwe dingen leren en meer diepgang? Dan zijn bootcamps de beste manier. Het is wel aan te raden om na een bootcamp te gaan oefenen.
- Volg privelessen. We gaan binnenkort starten met een nieuw concept: small privates. In kleine groepen focussen op de voornaamste behoeftes vanuit de groep.
- Feesten. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Een uurtje vrij dansen staat gelijk aan zo’n 2 tot wel 4 uur dansles. Daarnaast leer je door te oefenen op een feest ook anders. Doordat er geen begeleiding is ben je wel gedwongen het helemaal zelf te doen.
- Video’s. Nu is video’s bekijken op youtube misschien wel de slechtste manier om te leren dansen. Dit komt omdat er geen enkele structuur wordt geboden. Wij werken mee aan een online video platform: Deacher. Op dit moment kan je daar geheel gratis een selectie vinden van ons Salsa Beginners 1 t/m Salsa Beginners 3 programma. Ideaal om thuis alles nog eens rustig door te nemen. Geen partner? Alleen kijken helpt ook.
We naderen het einde van het jaar en we willen je graag helpen om (nog) beter te worden in wat je tot nu toe hebt geleerd. Traditioneel staat bij ons de maand December dan ook in het teken van herhaling en oefening met onze speciale 3 x 2 cursussen: 3 weken lang 2 uur les.
Beantwoord de volgende vraag en maak kans op een gratis 3 x 2 cursus of een DVD naar keuze. Verloting vindt plaats op maandag 23 november.
VRAAG
WAAR GAAT JOUW VOORKEUR NAAR UIT OM STEEDS BETER TE WORDEN EN WAAROM?
- Danslessen volgen
- Bootcamps volgen
- Privelessen volgen
- Feesten bezoeken
- Video’s
- Of……
Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en/of andere Social Media.