Selecteer een pagina

In alle jaren (23 inmiddels) dat ik dans heb ik 1 ding geleerd: iedereen kan goed leren dansen! Maar hoe komt het dat sommigen het wel leren en anderen niet? Hoe komt het dat sommigen week in week uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit, kunnen blijven dansen en anderen in een, zoals wij het noemen, dansdip terecht komen en hun dansen inruilen voor de luie bank voor de tv? Na 18 jaar lesgeven aan jong en oud, aan blank en donker, aan dik en dun en aan talentvolle en absoluut niet talentvolle leerlingen, heb ik ontdekt dat het vooral gaat om instelling. De vraag is dus niet: “kan ik goed leren dansen?” maar “hoe graag wil ik goed leren dansen?”. Met de volgende 5 Gouden Tips leer ik je hoe iedereen, en ik bedoel iedereen, in relatief korte tijd, een goede danser kan worden. 5goudentips

Tip 1 Ontdek of je V, A of K bent. 
Veel mensen weten het niet maar we leren niet allemaal hetzelfde. Als het gaat om het aanleren van beweging dan is het belangrijk te weten of je VisueelAuditief of Kinesthetisch leert.

Visueel wil zeggen dat je vooral leert door te kijken en daarna te doen. De uitleg is minder belangrijk voor je. Als je iets een paar keer ziet dan ben je in staat om jezelf met het voorbeeld te vergelijken en het na te doen. Hoe herken je dit? Je stoort je erg als mensen in de weg gaan staan tussen jou en de docenten. Je wilt het voorbeeld graag van meerdere kanten zien en het liefst ga je zo dicht mogelijk bij de docenten staan om het goed te kunnen zien.

Auditief wil zeggen dat je vooral behoefte hebt aan uitleg. Je begrijpt het beter als iemand je het vertelt dan het je laat zien of laat voelen. Hoe herken je dit? Je stoort je erg als mensen aan het praten zijn tijdens de uitleg. Je luistert graag naar details en je hebt de behoefte precies te weten wat je moet doen voordat je het gaat oefenen. 

Kinesthetisch wil zeggen dat je vooral wilt voelen en ervaren. Gewoon doen zeg maar. Hoe herken je dit? Je herkent het vooral omdat je minder visueel of auditief bent ingesteld. Je hebt gewoon behoefte om het te ervaren, te doen. Je zal je snel ongeduldig voelen als er wat uitvoerig wordt uitgelegd.

Een voorbeeld is leuk maar niet te lang. Let op: als je visueel leert dan leer je ook auditief en kinesthetisch. Alleen is visueel in dat geval sterker dan de andere 2. Dit geldt ook als je auditief of kinesthetisch leert.  Door te weten hoe je leert kan jij een docent zoeken die inspeelt op die behoeften. Meestal zal dat een docent zijn die op dezelfde manier leert als jij. Dit zal je leerproces aanzienlijk versnellen.

Tip 2 Hanteer een structuur en bezoek minimaal 1x per week een dansles 
Vergelijk het met een sportschool. Ga je echt thuis trainen als het abonnement van je sportschool afloopt? Alle goede intenties ten spijt is dat vaak niet hoe het werkt. Door wekelijks een vaste dag (of meerdere dagen) te hebben waarop je gaat dansen creëer je een ritme en een structuur. Hierdoor wordt je min of meer door jezelf gedwongen naar een les te gaan en hierdoor houd je niet alleen bij wat je hebt geleerd, je wordt ook beter. Daarnaast creëer je ook de discipline om soms, tegen je zin in, toch naar je les te gaan.

En vergeet niet: “herhaling is de moeder van meesterschap”. Mocht je onverhoopt toch een keer niet naar een les kunnen, haal deze dan in op een andere dag.

Tip 3 Ga 1 x in de 3 maanden naar een dansavond 
Je kan in Nederland zo’n 7 dagen per week Salsa dansen. De meeste dansscholen hebben vrije oefenavonden of feestjes. Al ga je maar 1 x in de 3 maanden naar een feestje dan leer je al 2 x zo snel. Hoe komt dit? Kijk, tijdens een les krijg je een voorbeeld, een uitleg, en doe je samen met de docent de techniek mee. Die luxe heb je tijdens een feestje niet. En dus word je gedwongen om helemaal vanuit jezelf het geleerde in de praktijk te brengen. Dat zorgt ervoor dat je op je gevoel moet gaat dansen en je ‘denken’ los moet laten. Dit laatste doe je tijdens een les ook maar pas na het voorbeeld, na de uitleg en na enige oefening. Op een feest doe je het helemaal zelf. In het begin voelt het als zwemmen zonder bandjes maar geloof je, er is geen snellere manier om goed te leren dansen. En… dans met zoveel mogelijk verschillende partners!

Tip 4 Geef niet op!
Er is een mooi gezegde: “You only fail when you quit”. Met andere woorden: zolang je niet opgeeft is er geen sprake van falen. En dat is ook zo. Als je echt van plan bent te leren dansen, en je bent er ook fysiek toe in staat, dan hoeft niets te tegen te houden. En heb je het zwaar? Of vraag jij je af of je het ooit echt goed gaat leren? Vraag gerust een privéles aan. Vaak krijg je tijdens een privéles net die tips die je tijdens een dansles niet krijgt. Dit komt omdat een privéles helemaal wordt afgestemd op jouw behoeftes. Voor een privéles kan je je eigen dansschool benaderen. Je kan bij ons een privéles aanvragen door te mailen naar info@salsaventura.nl.

Tip 5 Ga voorbij je plateau
Als je net begint met dansen dan leer je het snelst. Binnen een paar maanden zie je jezelf dingen doen die je tot kort ervoor niet voor mogelijk hield. Maar er komt een punt waarop je groei zal vertragen en je het gevoel hebt niet echt verder te komen. 90% van alle mensen die stoppen met dansen, stoppen omdat ze een plateau hebben bereikt. plateau Wat deze mensen niet zien is dat ze op het punt staan om belangrijke danstechnische doorbraken te maken. Het is juist in deze fase waar meesterschap in wording ligt. Het is deze fase waarin je ontdekt dat je ineens een pasje kan overslaan om erna weer perfect terug te komen in de maat. Het is deze fase waarin je een muzikale break aan hoort komen en je ineens in staat bent die dame in een dip in je armen te laten landen. Dit is de fase waarin je gaat ontdekken waarom je ooit bent begonnen.

Ik hoop van harte dat je de bovenstaande tips ter harte neemt en ze toe weet te passen. 

Dat kan tijdens de aankomende zomercursussen en/of septembercursussen

VRAAG: Wat heeft ervoor gezorgd dat jij nog altijd aan het dansen bent of juist bent gestopt?

Stel je dit artikel op prijs? Stuur het door naar je vrienden, familie en kennissen. 

X