Afgelopen week gaf ik een serie van 4 mini Salsa workshops aan een team management ondersteuners. Ik doe dat niet zo vaak meer maar ik moet toegeven dat als ik er eenmaal sta, ik het super leuk vind om te doen.
Tijdens zo’n workshop salsa dansen kan ik het gewoon niet laten om een bruggetje te slaan naar het werk. Dansen heeft nu eenmaal de geweldige elementen van leiden en volgen waardoor dansen prachtig symbool kan staan voor allerlei andere situaties. En ja, mensen zijn altijd verbaasd hoeveel enorme parallellen er zijn tussen het leiden en volgen binnen de dans en het leiden en volgen op de werkvloer.
Hieronder wat voorbeelden
“De mate waarin iemand in staat is om te leiden is omgekeerd evenredig met de mate waarin iemand bereid is te volgen”
Deze uitspraak gebruik ik al jaren en geldt zowel op als buiten de dansvloer. Want je mag dan een leidinggevende functie hebben, als mensen je niet willen volgen krijg je het toch echt erg zwaar. Je zal dan op de een of andere manier het gesprek aan moeten gaan om te zien waar het misgaat. Op de dansvloer is dat niet heel anders. Als iemand je niet wil volgen dan is het handig na te gaan waar dat vandaan komt.
Dwingen helpt niet
Er zijn van die mensen die hun eigen zin door willen drijven. Dit werkt niet op de dansvloer en ook niet erbuiten. Het resultaat is een ontevreden danspartner of een ontevreden medewerker. Door samen in gesprek te gaan waarbij er door beiden gezocht wordt naar een oplossing is vaak de oplossing.
Verplaats je in de ander
Ga ervan uit dat de intentie altijd goed is. iemand kan op de dans- of werkvloer al snel ervan uitgaan dat, omdat het nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de leider is, deze ook de schuld heeft. Zo gaan dames er vaak vanuit dat de man nu maar beter had moet leiden en op de werkvloer kijkt de werknemer als snel naar een manager voor de oplossing. In plaats van een vingertje te wijzen kan je natuurlijk zelf ook een bijdrage aan de oplossing leveren.
Duidelijkheid
Een goede leider op de dansvloer weet wat hij wil. Ook in bedrijfs- of overheidsleven werkt dit zo. Goede leiders hebben een visie en een missie en weten precies wat ze willen. Het is nu eenmaal een stuk makkelijk iemand te volgen die weet waar die heengaat dan iemand die om de halve meter stilstaat om na te denken welke kant hij/zij nu op moet. En zo ook in het dansen. Weet vooraf wat je wil, geef dit duidelijk aan en je partner hoeft niet te raden wat je gaat doen maar kan eenvoudig volgen.
Weet jij zelf ook wat voorbeelden? Vertel ze hieronder en maak kans op een gratis ticket voor Revealing the Secret naar keuze
Tijdens de Bootcamps Revealing the Secret deel 1 en deel 2 leer je alles over het duidelijk leren leiden en volgen (ochtendgedeelte). Het middag gedeelte staat in teken van muzikale interpretatie. Super interessant om te leren waar je naar luistert en waar je op danst. https://www.salsaventura.nl/bootcamps/
Hallo Morry,
In jouw laatste blog wordt een mooie link gelegd over het leiden en volgen bij het dansen en de werkvloer!
Als salsabeginner (nu in 3) was voor mij al vanaf de eerste minuut duidelijk dat het cruciaal is dat je als leider goed moet aangeven wat je wil. Zelfs als je onzeker bent en het nog niet goed kan! Het viel mij gelijk al op dat ook bij het dansen vaak al erg snel door de dames de ‘schuld’ bij de heer werd gelegd. Veel heren (leiders) ervaren daardoor een bepaalde druk. Uiteraard in de meeste gevallen terecht 😉 maar zeker nu ik wat verder ben merk ik op dat het bij de dames ook om de eigen onzekerheid gaat die vrij gemakkelijk gemaskeerd wordt door de goedbedoelde pogingen van de heer.
Hetzelfde ervaar je als leidinggevende op de werkvloer. Je bent verantwoordelijk voor het leiden dus bij jou ligt bijna vanzelfsprekend de schuld…
Ik ben nu 8 jaar zelfstandig ondernemer maar heb daarvoor jarenlang in leidinggevende functies gezeten in diverse werksettings.
Wat misschien geen gek idee zou zijn als in de lessen (bv bij beginners 2 of 3) voor één enkel keertje de dames de leiding mogen hebben zodat zij ook eens ervaren hoe dat voelt. Ik heb uiteraard geen idee of dat te realiseren valt maar op de werkvloer gaf ik juist graag van tijd tot tijd de verantwoordelijkheid aan iemand binnen het team. Dat was vaak een eye-opener voor degenen die alsmaar blindelings volgden zonder risico’s. Immers, je kon altijd naar de leiding wijzen als het fout dreigde te gaan.
Bedankt, ik lees jouw blogs graag en ook de oudere. Zo doorgaan!
Groeten,
Willem van de Laar
HI Willem,
Bedankt voor je reactie. Is zeker wel een keer te doen. Binnen onze docentenopleiding draaien we de rollen wel om. Daar moet een man/vrouw toch wel de minimale pasjes kennen van de ‘andere kant’. Is inderdaad vaak een eye opener
Te leuk natuurlijk deze link als coach / trainer op het gebied van leiderschap.
Als aanvulling wellicht op “verplaats je in de ander”: ontdek eerst waar de ander ongeveer staat qua niveau. Trek niet meteen die trukendoos open met allerlei fratsen waar de ander zogenaamd van onder de indruk moet zijn. Bouw dit geleidelijk op. Het gaat niet om hoe geweldig de leider is, het gaat erom dat je samen op weg bent naar een heerlijke dans. Sommige leidinggevenden zijn een paar stappen vooruit met hun kennis en kunde, terwijl het team nog niet zo ver is. Leer je teamleden kennen en beter te worden. Zo kan het ook op de dansvloer.
Blijf in contact. Ga niet vast je volgende danspartner uitzoeken. Als je als leidinggevende onrustig op je stoel zit bij een bila, omdat je volgende afspraak er aan komt, voelt de ander dit ook en is er van echt contact geen sprake meer. Dat maakt de afspraak en op de dansvloer de dans zo veel minder leuk (en effectief).
Er mag gelachen worden! Het is zo veel gemakkelijker om te volgen als het ook een beetje gezellig is. En foutjes maken is dan ineens veel minder erg. Zowel op de werk- als dansvloer zo veel leuker!
Heel herkenbaar allemaal 😉