Ken jij de DISC-test? Ik tot een paar jaar terug niet, maar één van mijn collega’s liet mij tijdens een docententraining, deze test doen. Het is geen tool om je cd’s te testen en deze vervolgens schoon te maken. De DISC-test is een veelgebruikte persoonlijkheidstest, waarmee je kunt bepalen of je vooral dominant (D), beïnvloedend (I), stabiel (S) of consciëntieus (C) bent. In eerste instantie was ik sceptisch, maar de uitslag was meer dan treffend. Nu vraag je je waarschijnlijk twee dingen af. Eén: wat was de uitslag? En twee: Morry, wat heeft dit in vredesnaam met dansen te maken?
Ik bleek voornamelijk een I en daarna een D te zijn. Die uitslag bleef een aantal dagen door mijn hoofd spoken. Kun je mensen echt indelen in vakjes? En als dat al zo zou zijn, zou die uitslag dan per keer kunnen verschillen? En nog interessanter: kun je, door met mensen om te gaan, bepalen of ze voornamelijk D, I, S of C zijn?
Op het daaropvolgende feest word ik ten dans gevraagd door een dame uit mijn Salsa Beginners 1 groep. Het is duidelijk een hele overwinning voor haar om haar dansdocent te vragen en ik probeer haar zo goed als ik kan op haar gemak te stellen. Ik doe vooral combinaties waarbij ik haar met beide handen vasthoud, en in het deel van de muziek waarbij ik normaliter naar de shines* zou gaan, laat ik haar niet los. Opeens hoor ik mezelf denken: ‘ze heeft nu behoefte aan zekerheid, ze zit in haar S.’
Daarna dans ik met Cyldra, alias Brown Sugar. Cyldra is één van mijn vaste danspartners en ik merk dat ik zo veel mogelijk combinaties doe met één hand, zodat Cyldra met die andere hand haar styling kan inzetten. Als ik haar loslaat verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht en ze begint meteen met haar shines. Brown Sugar pakt haar vrijheid en zit veel meer in haar ‘D’. Wow, dit werkt echt!
Om te ontdekken hoe de DISC-test bij anderen uitpakt laat ik de deelnemers van onze bootcamp ‘Revealing the Secret’, de test doen. Het blijkt een ware openbaring. Een groot deel van de deelnemers geeft namelijk aan dat ze de DISC-test op twee manieren in zouden kunnen vullen: als persoon én als danser. Grappig genoeg, en eigenlijk misschien ook wel heel logisch, zijn de uitslagen vaak tegengesteld aan elkaar. Zo heeft een dominant persoon ook wel eens de behoefte om geleid te worden en kan iemand die in het dagelijks leven heel nauwkeurig en precies is, een sterke behoefte hebben om op de dansvloer even alle remmen los te gooien.
Na afloop van de bootcamp deelt één van de deelnemers zijn vernieuwde inzicht: ‘Wow!’ zegt hij. ‘Ik besef nu dat ik een veel betere danspartner kan zijn door mijzelf vooral af te vragen waar ZIJ behoefte aan heeft. Dit verandert alles!’. En zo vallen we van de ene ‘wow’ in de andere.
Wie ben jij op en buiten de dansvloer? Doe nu de test en deel je ervaringen met ons! http://www.123test.nl/disc-test/
Veel plezier,
Morry
Salsaventura
*Shines: solo voetenwerk
Hoi Morry, Dit soort testen vind ik erg veel op elkaar lijken. Bijvoorbeeld LIFO® orientations. De LIFO is wel meer geënt op communicatie in het bedrijfsleven/projecten. Dit is ook een test over wie welk ’type’ is en hier naartoe te bridgen/matchen. Het is leuk om mensen in hokjes te plaatsen maar er zijn binnen LIFO meerdere aanvliegroutes. Zogezegd de productieve/gunstige en contraproductieve/ongunstige situaties. In alle gevallen zal één aanpak juist aanspreken en een andere juist ontstemmen. Het plaatsen in hokjes verschilt per situatie. Moraal van dit verhaal, wees ervan bewust dat je mensen niet zonder meer expliciet in hokjes kunt plaatsen. Zal binnenkort de kaartjes ter inzage meenemen.
😉
HI Gillie,
Helemaal waar en ik kijk uit naar je kaartjes ;-). Het is vooral leuk te zien hoe de DISC (als voorbeeld) ertoe kan leiden dat mensen meer in elkaar geïnteresseerd raken als het gaat om in te spelen op elkaars behoefte. Dit in plaats van voornamelijk vanuit onze eigen behoeftes te reageren.
Vind het dus wel aardig dit met de lezers te delen.
Groetjes,
Morry
Ik zou zeggen, zorg voor een goede balans. Met andere woorden probeer er voor te zorgen dat de ander ook iets moet doen voor de eigen behoeftes. Als de ander alleen zijn/haar behoefte ingevuld wil zien is dat weer voorzien in de behoefte voor de ander. Dat is best egoïstisch eigenlijk. 🙂
“Consciëntieus 35%, Stabiel 27%, Dominant 21%, Invloed 17%”
– Je bent consciëntieus, ijverig en hebt oog voor detail. Je streeft voortdurend naar precisie en hoge kwaliteit.
– Je hebt een innerlijke hang naar geordendheid en precisie in vrijwel alles wat je doet.
– Anderen zien jou als de beste keus om taken te doen die oog voor detail en accuratesse vereist.
– Anderen zien je dan ook als iemand waarop ze kunnen bouwen.
Door het laatste punt voel ik wat druk. Nee hoor, het klopt wel.
http://www.123test.nl/id=ee3d4434680c01013
Begin oktober 2010 heb ik deelgenomen aan Revealing the Secret deel 1. Toen dus de DISC test gedaan. Nu, precies 2 jaar later nog een keer (met de 123test). Interessant is dat S toen 31 was en I 27. Nu hebben die schijnbaar stuivertje gewisseld: de uitslag was I=31 en S= 26. Het verschil kan misschien komen doordat het twee verschillende testen waren. (in beide gevallen waren C en D minder uitgesproken). Het zal wel niet zoveel uitmaken. Het idee dat er verschillende voorkeuren zijn is heel verhelderend. Ook daarvoor hield ik rekening met de verschillende behoeften van danspartners, maar sinds ik van DISC hoorde ben ik mij er meer van bewust. Als ik met een D-dame dans, weet ik dat ik haar een plezier doe als ik haar de ruimte geef, en bij een S-dame bouw ik de dans rustiger op. Als ik het zo na ga, denk ik dat ik nog het plezierigste dans met dames die net zoals ik voornamelijk I & S zijn.
Interessant is of ook de Meyers-Briggs test toepasbaar is bij het dansen. Ik kan me voorstellen dat het vooral uitmaakt of iemand extravert of introvert is, en of iemand een ’thinking’ of ‘feeling’ type is.