Het woord ‘Bootcamp’ heeft de laatste jaren een ware vlucht genomen in dansland.
Het woord is afkomstig uit de Verenigde Staten waar begin deze eeuw een sportmethodiek werd geïntroduceerd welke afkomstig is uit het leger.
Kenmerken: lang en zwaar!
Het woord werd vooral populair door het programma So You Think You Can Dance waarbij de dansers in een hele korte tijd meerdere dansdisciplines moest aanleren. Een ideale manier dus om vooral snel te leren!
Maar is het ook goed?
Je kan inmiddels door het hele land ieder weekend tientallen Bootcamps volgen. Van Modern tot Klassiek, van Ballet tot Jazz en van Salsa tot Kizomba. Lessen van 3 tot wel 8 uur zijn heel gewoon.
En als je dacht dat het voor de deelnemers dan wel een keer genoeg was, dan heb je het mis. Een beetje fanatieke danser vraagt na afloop meteen waar hij/zij zich kan inschrijven voor het vervolg.
Maar waarom zou je zo lang achter elkaar willen dansen? Wat zijn de voordelen? Of de nadelen?
We gingen op onderzoek uit en hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Bootcamps
Veel genoemde redenen om een Bootcamp te volgen zijn…Tijdbesparing, lekker intensief, gezond, goed voor de conditie, de gezelligheid en vooral veel leren.
De voordelen:
* Full Immersion
Full Immersion wil zeggen dat je jezelf volledig onderdompelt in de materie door er voluit mee aan de slag te gaan.
Doordat een Bootcamp meerdere uren duurt, ga je bij een Bootcamp door, waar je met een reguliere les zou stoppen. Hierdoor je leer je uiteindelijk sneller.
* Doorbraken en inzichten
Het dansen van meerdere uren achter elkaar kan tot grote vermoeidheid leiden. Daarmee neemt ook je fysieke en mentale weerstand af. En het is juist de mentale weerstand die ervoor kan zorgen dat je kritisch bent met betrekking tot het opnemen van nieuwe informatie. Door uren achter elkaar door te gaan en je vermoeidheid te doorbreken kom je gemakkelijker in een fase van acceptatie. En het is vaak juist die fase waar dansers hun grootste inzichten en doorbraken krijgen.
* Diepgang Tijdens een reguliere les van 1 of 2 uur is er minder tijd om dieper op de materie in te gaan. Tijdens een bootcamp van meerdere uren is die tijd er juist wel. Je zal tijdens een Bootcamp dus vaak informatie krijgen die je tijdens een reguliere les niet of zelden krijgt. Tijdens de meeste Bootcamps is er ook meer gelegenheid tot het stellen van vragen.
* Conditie
Een uurtje per week dansen is goed voor je conditie. Een Bootcamp is geweldig voor je conditie.
Danslessen
Veel gehoorde redenen om een reguliere dansles te volgen zijn: wekelijks een avondje uit, contact met mede dansers/vrienden tijdens de dansles, je houdt hetgeen je geleerd hebt op deze manier bij, gezelligheid en vooral veel leren.
* Kracht van herhaling
Anders dan in een Bootcamp heb je bij een dansles de kracht van herhaling. Door iedere week een les te volgen verdeel je het geleerde over een groot aantal weken. Op deze manier heb je een gehele week om het geleerde te laten bezinken. Hierdoor leer je niet sneller maar waarschijnlijk wel beter want je slaat het geleerde uiteindelijk op in je lange termijn geheugen.
* Contacten
Door wekelijks les te volgen met dezelfde groep mensen leer je elkaar op een andere manier kennen dan tijdens een Bootcamp. Na een tijdje ken je elkaars gezicht en naam en het is dan ook een relatief kleine stap om 1:1 of met een groepje cursisten af te spreken om naar een feest te gaan. Zodra cursisten elkaar eenmaal wat beter kennen komt dit ook de gezelligheid tijdens de les ten goede.
* De prijs
Een gemiddelde cursus van tien lessen kost tussen de € 80,- en de € 120,-. Daarmee koop je in het algemeen een serie van 10 lessen en dus ben je zo’n 2½ maand aan het dansen voor dit bedrag. Een Bootcamp kost vaak iets minder maar je hebt maar 1 dag of minder les. Relatief gezien is de prijs van een dansles dus goedkoop in vergelijking met een Bootcamp. Althans; je hebt er langer plezier van.
* Structuur en lesprogramma
Over het algemeen zal een dansschool een bepaalde structuur en lesprogramma hanteren. Door hier als cursist bekendheid mee te krijgen kom je steeds een niveau verder en bouw je als het ware je niveau uit van beginner tot gevorderde.
Let op!
Deze week (25 februari t/m 1 maart 2019) is het vakantie! Deze gehele week staat in het teken van Bootcamps! Klik HIER voor het Bootcamp Lesrooster!
VRAGEN
- WAT WIL JIJ LIEVER? EEN BOOTCAMP OF EEN DANSCURSUS?
Bedankt voor het lezen! Je motiveert mij om te blijven schrijven door te liken en te delen! Thanks vast!
Hi Morry
Iedere week lessen werkt voor mij beter. Steeds herhalen. Plus het feit dat je met dezelfde mannelijke dansers danst heeft ook zijn voordeel. Iedere mannelijke danser heeft zijn eigen stijl. Dus je moet zo’n beetje een kameleon zijn om ze goed te kunnen volgen.
Ik was een keer in Musicon daar speelde een salsa hobby bandje. Heel leuk.in de pauze vroeg de trompetist me ten dans (tot mijn grote verbazing) ik kende hem niet. Dacht ik. Maar door zijn dansstijl wist ik ineens wie het was ook een cursist van Morry uit een ver verleden. Hij zag er anders uit dan toen. Daarom herkende ik hem niet. Zo leuk als iemand zijn eigen stijl heeft ontwikkeld. Je kan bijna omschrijven wat zijn of haar persoonlijkheid is.
Een andere reden om lessen te volgen is …….Netflix…. No comment.